Web notesz
FA

Eper fa

Az eperfa (a Dunántúlon szederfa), latinul Morus, egyfelől az eperfafélék családjának Moreae nemzetségcsoportjába tartozó növénynemzetség, melybe mintegy 100 faj tartozik, másfelől két, e nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori fafaj hétköznapi elnevezése. Mindkét faj Európa legnagyobb részén elterjedt. A fehér eperfa (Morus alba) Kínából, a fekete eperfa (Morus nigra) feltehetően Közép-Ázsiából származik.

Elterjedés:

Kínából származik, Európában a XVI. századtól ültetik.

Alaki jellemzők:

15 m magasra is megnő, mellmagassági átmérője elérheti a 35-40 cm-t.

Fatest:

A keskeny sárgásfehér világos szijács élesen elhatárolódik(ragacsos nedvet tartalmaz ,mely a szerszámokra rákenődik.) a sárgás, arany- vagy csokoládébarna geszttől. A faanyagnak markáns, esztétikus rajzolatot biztosítanak a határozottan elkülönülő évgyűrűk, korai és késői pászták. E gyűrűs likacsú fafajnak a bélsugarai szabad szemmel is jól láthatók. A húr irányú metszet rendkívül szép rajzos, a sugár irányú csíkos.Az eper fája az akáchoz hasonló fizikai és mechanikai jellemzőkkel rendelkezik. Igy légszáraz sűrűsége 740-750 kg/ m3. A szilárd faanyag nehezen hasad, szívós, kemény . Az élőfáknál azonban igen gyakori a bélkorhadás.

Müszaki jellemzők- tulajdonságok:

Tartósság:

Ellenálló, szívós fafajta.Az eper a tartós fafajok közé sorolható, fülledésre nem hajlamos

Megmunkálhatóság:

Gőzöléssel a faanyag jól hajlítható. Az eper lassan szárad. Mesterséges szárításkor könnyen reped,vetemedik. Jól ragasztható és kiválóan fényezhető. A fehér eperfa mechanikai megmunkálása szerszám- és energiaigényes.

Felhasználás:

Az elmúlt évszázadokban az eperfa feldolgozása nagy jelentőségű volt a szerszám- és a kocsigyártásban, hordókészítésben (pálinkás hordók), a hajóépítésben és a bútorgyártásban egyaránt. Az esztétikus faanyagból tetszetős esztergályozott és faragott dísztárgyak készíthetők. Az eper tartós fájából szívesen gyártottak útburkoló kockát, oszlopokat, karókat.Nagyon szép mintázatú esztergályos termékeket készíthetünk belöle.

Készítette JaniStudió